Het kattenras de Sphynx

Heeft u ooit overwogen een Sphynx-kat als huisdier te nemen? Dit unieke naakte kattenras is niet alleen bekend om zijn opvallende uiterlijk, maar staat ook hoog aangeschreven om zijn speelse en liefdevolle karakter.

In deze blogpost gaan we het hebben over de Sphynx-kat, zijn uiterlijke kenmerken, gezondheidsproblemen en verzorging. Blijf lezen voor nuttige tips en informatie die u kunnen helpen beslissen of een Sphynx-kat de juiste toevoeging aan uw gezin zou zijn.

Uiterlijke kenmerken van de Sphynx

De Sphynx is een haarloze kat met een naakte en gerimpelde huid.

Naaktheid en gerimpelde huid

De Sphynx is een uniek kattenras, vooral bekend om zijn naakte uiterlijk en gerimpelde huid. Dit haarloze ras heeft geen vacht om het lichaam te isoleren. Hierdoor voelt de huid van de Sphynx vaak warm aan.

Het ontbreken van haar benadrukt ook de slanke, atletische lichaamsbouw van deze katten. Ondanks hun naaktheid hebben Sphynx-katten juist extra huidplooien, vooral rond hun schouders, oren en snuit.

Deze rimpels geven het ras een karakteristieke uitstraling. Hoewel sommigen het misschien een ongebruikelijke look vinden, dragen deze unieke eigenschappen bij aan de charme en populariteit van de Sphynx.

Grote oren

Sphynx katten hebben opvallend grote oren. Deze oren zijn een kenmerkend onderdeel van hun uiterlijk. De grote oren zijn slank en rechtopstaand, waardoor ze zorgen voor een unieke uitstraling bij dit kattenras.

Naast dat ze er mooi uitzien, hebben deze grote oren ook een functie. Ze helpen de Sphynx met het opvangen van geluiden en ze kunnen zelfs kleine bewegingen detecteren. Met deze scherpe zintuigen kunnen Sphynx katten de wereld om hen heen beter waarnemen.

Karakter van de Sphynx

De Sphynx staat bekend om zijn extraverte en ondeugende karakter.

Extravert en ondeugend

De Sphynx is een kattenras met een extravert en ondeugend karakter. Deze katten zijn energiek en houden ervan om bezig te zijn. Ze zijn nieuwsgierig en verkennen graag hun omgeving.

De Sphynx staat bekend om zijn speelse en soms ondeugende streken. Ze houden ervan om met speelgoed te spelen en kunnen zichzelf uren vermaken. Als je op zoek bent naar een actieve en levendige metgezel, dan is de Sphynx zeker iets voor jou.

Mensgericht en spraakzaam

De Sphynx is een kattenras dat bekend staat om zijn mensgerichte en spraakzame karakter. Deze katten houden ervan om in de buurt van hun eigenaar te zijn en zijn vaak te vinden op schoot of naast je op de bank.

Ze zijn ook erg spraakzaam en zullen graag met je communiceren door middel van miauwen en andere geluiden. Het is belangrijk om voldoende tijd en aandacht aan de Sphynx te besteden, omdat ze echt genieten van menselijk gezelschap.

Als je op zoek bent naar een kat die je nooit alleen zal laten, dan is de Sphynx de perfecte keuze.

Intelligent

De Sphynx kat staat bekend om zijn slimheid en intelligentie. Deze katten zijn extreem slim en hebben een goed leervermogen. Ze begrijpen snel nieuwe commando's en kunnen zelfs trucjes leren.

Daarnaast zijn ze ook erg nieuwsgierig en onderzoekend van aard, wat laat zien hoe intelligent ze zijn. Met hun slimme brein zullen ze je zeker verbazen met hun vermogen om problemen op te lossen en nieuwe dingen te leren.

Gezondheidsproblemen bij de Sphynx

De Sphynx kan te maken krijgen met huidproblemen, schimmelinfecties en erfelijke aandoeningen zoals HCM.

Huidproblemen

De Sphynx kan last hebben van verschillende huidproblemen. Dit zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Huidirritatie: Vanwege hun naaktheid zijn Sphynx-katten gevoelig voor irritatie en ontsteking van de huid. Het is belangrijk om regelmatig hun huid te controleren op roodheid, schilfering of jeuk.
 • Zonnebrand: Omdat ze geen vacht hebben om hen te beschermen, kunnen Sphynx-katten gemakkelijk verbranden door blootstelling aan de zon. Het is essentieel om ze binnen te houden tijdens de heetste uren van de dag en zonnebrandmiddelen speciaal voor katten te gebruiken.
 • Vette huid: Sommige Sphynx-katten hebben een hogere talgproductie, waardoor hun huid vettig kan worden. Dit kan leiden tot verstopte poriën en acne-achtige uitbraken. Regelmatig reinigen met milde producten kan helpen dit probleem onder controle te houden.
 • Schimmelinfecties: De combinatie van warmte en vochtigheid op het blote vel van de Sphynx kan ook schimmelinfecties veroorzaken, zoals ringworm. Regelmatige inspectie en behandeling indien nodig is noodzakelijk.

Schimmelinfecties

Schimmelinfecties kunnen voorkomen bij de Sphynx vanwege hun gevoelige huid. Deze katten hebben geen vacht om hen te beschermen tegen schimmelsporen. Daarom is het belangrijk om regelmatig de huid van je Sphynx te controleren en eventuele tekenen van infectie op te merken, zoals roodheid, jeuk of korstjes.

Als je vermoedt dat je kat een schimmelinfectie heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling. Ze kunnen medicatie voorschrijven om de infectie te bestrijden en de huid van je Sphynx gezond te houden.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de leefomgeving van je kat schoon en goed geventileerd is om de kans op schimmelinfecties te verminderen.

Erfelijke aandoeningen zoals HCM

Sommige Sphynx-katten kunnen erfelijke gezondheidsproblemen hebben, zoals Hypertrofische CardioMyopathie (HCM). Deze aandoening is een verdikking van de hartspier, wat kan leiden tot verminderde hartfunctie en zelfs hartfalen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle Sphynx-katten deze aandoening ontwikkelen, maar het kan voorkomen bij sommige individuen binnen het ras. Daarom is het verstandig om bij het kopen van een Sphynx-kitten de gezondheidsgeschiedenis van de ouders te controleren en ervoor te zorgen dat ze getest zijn op HCM.

Door bewust te zijn van deze potentiële erfelijke aandoening, kunt u ervoor zorgen dat uw Sphynx-kat een gezond en gelukkig leven kan leiden.

Een andere veelvoorkomende erfelijke aandoening bij de Sphynx is Patella Luxatie. Dit houdt in dat de knieschijf van de kat uit de normale positie kan schieten, waardoor kreupelheid en pijn kunnen optreden.

Verzorging van de Sphynx

- Huidverzorging is essentieel bij de Sphynx vanwege hun gevoelige en kwetsbare huid. Ontdek alles wat je moet weten om je Sphynx gezond te houden. Lees meer!

Huidverzorging

De verzorging van de huid van een Sphynx is essentieel om hun gezondheid te behouden. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • Regelmatig baden: Het is belangrijk om de Sphynx regelmatig te wassen met een milde shampoo om vuil en olie van hun huid te verwijderen.
 • Hydratatie: Omdat de huid van de Sphynx geen beschermend vachtlaagje heeft, kan deze snel uitdrogen. Zorg ervoor dat ze altijd voldoende water hebben en overweeg het gebruik van vochtinbrengende crèmes of oliën die speciaal zijn ontworpen voor katten.
 • Bescherming tegen zonlicht: De Sphynx is gevoelig voor zonnebrand, dus het is belangrijk om hen blootstelling aan direct zonlicht te beperken. Als ze buiten komen, breng dan een zonnebrandcrème met een hoge SPF aan op hun huid.
 • Nagelverzorging: Omdat de Sphynx geen vacht heeft, kunnen hun nagels sneller groeien en scherper worden. Knip regelmatig hun nagels bij om onbedoeld krabben of verwondingen te voorkomen.
 • Controleer op irritaties of infecties: Omdat hun huid direct blootgesteld wordt, moet je extra oplettend zijn op eventuele irritaties, bultjes of roodheid. Raadpleeg een dierenarts als je iets ongewoons opmerkt.

Speciale behoeften voor het ras

Een van de speciale behoeften voor het ras van de Sphynx is de huidverzorging. Omdat ze geen vacht hebben, moeten Sphynx katten regelmatig worden schoongemaakt om talg en olie op hun huid te verwijderen.

Dit kan worden gedaan met een milde zeep en een vochtige doek. Daarnaast hebben ze ook behoefte aan speciale aandacht voor temperatuur. De Sphynx is gevoelig voor kou en warmte, dus het is belangrijk om ze in een comfortabele omgeving te houden.

Daarom hebben ze soms kleding nodig om warm te blijven of koele plekken om te ontspannen. Het is essentieel om rekening te houden met deze speciale behoeften bij het verzorgen van dit unieke kattenras.

Voeding

Sphynx katten hebben een speciaal voedingsdieet nodig om ze gezond en gelukkig te houden. Aangezien ze geen vacht hebben, hebben ze moeite om hun lichaamstemperatuur op peil te houden, dus hebben ze extra energie nodig in de vorm van voedsel.

Het is belangrijk om hoogwaardig kattenvoer te kiezen dat specifiek is samengesteld voor naaktkatten of katten met een gevoelige huid. Daarnaast moeten ze voldoende eiwitten krijgen om hun spieren gezond te houden.

Zorg er ook voor dat ze altijd toegang hebben tot vers water, aangezien uitdroging kan leiden tot huidaandoeningen bij Sphynx katten. Praat met een dierenarts over het beste voedingsplan voor je Sphynx kat om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben.

Sphynx kopen

Waar koopt u een Sphynx?

Waar te kopen

Er zijn verschillende opties om een Sphynx-kat te kopen. Je kunt beginnen met zoeken bij erkende en geregistreerde fokkers die gespecialiseerd zijn in het ras. Deze fokkers zullen zorgvuldig geselecteerde katten hebben en kunnen je adviseren over de verzorging en gezondheid van de Sphynx.

Een andere mogelijkheid is om contact op te nemen met lokale dierenopvangcentra en asielen, waar je misschien een Sphynx kunt adopteren die een nieuw thuis nodig heeft. Ten slotte kun je ook online platforms en sociale media raadplegen waar fokkers en particulieren hun Sphynx-kittens te koop aanbieden.

Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je een beslissing neemt en ervoor te zorgen dat je koopt bij een betrouwbare en verantwoordelijke bron.

Kosten

Het kopen van een Sphynx-kat kan behoorlijk prijzig zijn. De gemiddelde prijs voor een Sphynx-kitten ligt tussen de €1200 en €2000. Dit komt omdat het ras zeldzaam is en er veel kosten verbonden zijn aan het fokken van deze katten.

Daarnaast kunnen de kosten voor voeding, dierenartsbezoeken en verzorging hoger zijn dan bij andere rassen. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen voordat je besluit een Sphynx-kat aan te schaffen.

Waar op te letten bij het kiezen van een Sphynx

 • Bekijk de gezondheidsgeschiedenis van het kitten en vraag naar eventuele erfelijke aandoeningen in de familie.
 • Let op tekenen van goede socialisatie, zoals nieuwsgierigheid en speelsheid.
 • Controleer of het kitten een schoon en goed verzorgd uiterlijk heeft, zonder tekenen van huidproblemen.
 • Vraag naar de voeding die het kitten krijgt en zorg ervoor dat het een uitgebalanceerd dieet krijgt.
 • Overweeg de leefomstandigheden waarin het kitten is opgegroeid - zijn ze schoon en stimulerend?
 • Zorg ervoor dat de fokker bereid is om u te voorzien van alle benodigde documentatie, zoals stamboom en vaccinatieschema.

Veelgestelde vragen

Wat is het kattenras de Sphynx?

Het kattenras de Sphynx is een uniek ras van haarloze katten, bekend om hun grootte en vriendschappelijke aard.

Hoe zorg je voor een Sphynxkat?

Kattenverzorging voor Sphynxkatten verschilt weinig van andere kattenrassen, hoewel extra aandacht nodig kan zijn vanwege hun haarloze karakter.

Waar kan ik een Sphynxkat kopen?

Voor het kopen van een Sphynxkat kun je terecht bij gespecialiseerde kattenfokkerijen die zich richten op dit specifieke kattenras.

Zijn Sphynxkatten goede huisdieren?

Ja, Sphynxkatten worden vaak geprezen als geweldige huisdieren vanwege hun liefdevolle en sociale katachtige gedrag.