Het beste kattenkruid van 2024

Als je ooit een kat hebt gehad, heb je waarschijnlijk gehoord van kattenkruid. Het is een plant waarvan bekend is dat het katten een gevoel van gelukzaligheid geeft wanneer ze het inademen of erop kauwen. Sommige katten worden er wild van, terwijl anderen er gewoon van genieten om erop te kauwen en te rollen. Maar hoe zit het met mensen? Kunnen we ook profiteren van de geneugten van kattenkruid? In deze tekst gaan we op zoek naar antwoorden en ontdekken we meer over deze mysterieuze plant.

Onze top 3

Onze favoriet

Yeowww! Kattenkruid is een biologische en diervriendelijke oplossing om je kat te verwennen en te zorgen dat ze haar nieuwe krabpaal gaat gebruiken. Dit kattenkruid zorgt voor een onweerstaanbare aantrekkingskracht en intense geur die je kat verleidt om te spelen en te ontspannen. 

 • Respons
 • Veiligheid
 • Potentie en kwaliteit

2e beste keuze

De Kattenkruid Spray van Excellent is gemaakt van premium kwaliteit kattenkruidolie en zorgt voor een aangenaam gevoel van ontspanning bij katten. De spray is eenvoudig te gebruiken op speelgoed, krabpalen, ligkussens en transportkooien.

 

 • Respons
 • Veiligheid
 • Potentie en kwaliteit

3e beste keuze

Met KONG Naturals Catnip is het gemakkelijk om kattenspeeltjes opnieuw te vullen met kattenkruid. De hoge kwaliteit catnip is gemaakt van natuurlijke ingrediënten uit Noord-Amerika en heeft een leuk effect op de meeste katten, waardoor ze gestimuleerd worden om te spelen. 

 • Respons
 • Veiligheid
 • Potentie en kwaliteit

Op deze pagina:

Waarop hebben wij het Kattenkruid getest?

Kattenkruid wordt meestal getest op de volgende drie criteria:

Respons van katten: Kattenkruid staat erom bekend dat het een reactie uitlokt bij katten, zoals wrijven, rollen, likken en spinnen. Het testen van de respons van katten op kattenkruid kan helpen bepalen of het product effectief is.

Veiligheid: Het is belangrijk om de veiligheid van kattenkruid te testen voordat het op de markt wordt gebracht. Dit omvat het testen van het product op mogelijke giftige stoffen, allergische reacties en andere bijwerkingen.

Potentie en kwaliteit: De kwaliteit van kattenkruid kan variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden en de oogsttijd. Om ervoor te zorgen dat het product potent is en van goede kwaliteit, worden tests uitgevoerd om het gehalte aan actieve ingrediënten te meten.

Wat is het beste kattenkruid?

Het beste kattenkruid is: Yeowww! Kattenkruid Zakje

Een kattenkruid, ook wel bekend als Nepeta cataria, is een plant die bekend staat om zijn aantrekkingskracht op katten. De bladeren bevatten een stof genaamd nepetalacton, die een reactie kan veroorzaken bij katten die zich uit in een soort 'gelukzalige' toestand. Het kan zowel binnen als buiten worden gekweekt en wordt vaak gebruikt als een natuurlijke stimulans voor katten. Ontdek meer over deze fascinerende plant en zijn effecten op onze huisdieren.

#1
Yeowww! Kattenkruid Zakje ? Catnip voor katten

Verwen je kat op een biologische en diervriendelijke manier met Yeowww! Catnip en zorg voor een leuke tijd voor je pluizige vriend. Dit kattenkruid heeft een intense geur en aantrekkingskracht waardoor je kat gestimuleerd wordt om op een bepaalde plek te spelen en te ontspannen. Yeowww! verbouwt en oogst hun eigen kattenkruid, wat zorgt voor een constante en onweerstaanbare aantrekkingskracht. De werkzame stof nepetalacton zorgt voor een euforische werking bij je kat en de geur van het kattenkruid draagt bij aan stress-verlaging. Let op dat te veel en te vaak gebruik kan leiden tot misselijkheid bij je kat. Een klein beetje kattenkruid heeft al effect en is dus voldoende om je kat te verwennen. 

 • Respons
 • Veiligheid
 • Potentie en kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#2
Excellent Catnip Spray - Kattenkruid Spray

De Kattenkruid Spray van Excellent is een premium kwaliteit kruid voor katten dat zorgt voor een aangenaam ontspannen gevoel. De spray is gemaakt van geconcentreerd kattenkruidolie en is eenvoudig te sprayen op speelgoed, krabpalen, ligkussens en transportkooien voor het ultieme gevoel van plezier en ontspanning van uw kat. De spray is van hoge kwaliteit en wordt geleverd in een fles van 150 ml. Excellent is onderdeel van Holland Animal Care, een betrouwbare producent en groothandel in een breed assortiment dierbenodigdheden van hoge kwaliteit en geteste materialen.

 • Respons
 • Veiligheid
 • Potentie en kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#3
KONG Naturals Kattenkruid - Catnip

Met de KONG Naturals Catnip kun je gemakkelijk het kattenspeelgoed opnieuw vullen met kattenkruid. Kattenkruid heeft een leuk effect op het gedrag van de meeste katten, waardoor ze gestimuleerd worden om te spelen. Sommige katten worden zelfs ontspannen van kattenkruid, wat handig kan zijn als je jouw kat mee wilt nemen in de auto. De catnip is afkomstig uit Noord-Amerika en is van hoge kwaliteit dankzij de natuurlijke ingrediënten. Het kan worden toegepast op de vloer, kattenkrabpalen, knuffels en transportkooien. Houd er rekening mee dat niet alle katten reageren op catnip.

De KONG is een uniek en innovatief product dat is ontworpen voor urenlang speelplezier en mentale stimulatie van katten. Dit robuuste speeltje is gemaakt van duurzaam en niet-giftig rubber en heeft een unieke vorm om de kauwinstincten van uw kat te bevredigen en hen uit te dagen om te spelen. Het holle interieur van het speeltje is perfect voor het verstoppen van lekkernijen, wat de nieuwsgierigheid van uw kat zal stimuleren en hen zal aanmoedigen om te spelen en te verkennen.

 • Respons
 • Veiligheid
 • Potentie en kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#4
Matatabi rustgevende stokjes - Kattenkruid

Is jouw kat gestrest? Stress kan schadelijk zijn voor je geliefde huisdier. Gelukkig kunnen onze natuurlijke matatabi stokjes je kat weer ontspannen maken. Vooral tijdens de drukke feestdagen is het belangrijk om je huisdier te laten ontspannen. Wees er snel bij, want de voorraad is beperkt. Een matatabi stokje bevat voornamelijk kattenkruid, vergelijkbaar met catnip, wat voor een ontspannen gevoel zal zorgen. Laat je huisdier even met het stokje spelen en haal het vervolgens weg. Geef het niet te vaak, omdat je kat eraan kan wennen. De kat zal na het spelen of eten op de plek waar het stokje ligt gaan wrijven of rollen, fijn voor de kat en leuk om te zien!

Let op:

1) geef het stokje niet te vaak (2-3 keer per week) om gewenning te voorkomen

2) raadpleeg de dierenarts als je huisdier medicijnen gebruikt en

3) stop met het geven van het stokje bij problemen of bijwerkingen. Hoewel het een 100% natuurlijk product is, reageert niet elk huisdier hetzelfde.

 • Respons
 • Veiligheid
 • Potentie en kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#5
6 x Kattenkruid Vaste Plant - Nepeta faassenii

De Nepeta faassenii, oftewel Kattenkruid, is een prachtige borderplant die goed samengaat met Salvia's en Echinacea. Deze vaste plant heeft een hoogte van 40 cm en gedijt het best op een zonnige plek. Nepeta faassenii kan gebruikt worden in de voorrand van een paarse themaborder of als vakbeplanting in combinatie met een Buxusrand. Houd er rekening mee dat katten dol zijn op Kattenkruid, dus als u katten wilt weren is deze plant niet geschikt. Let op: de afmetingen in centimeters zijn een indicatie en kunnen per seizoen verschillen door snoei, weersomstandigheden of groeiwijze. Niet-wintergroene planten sterven af en komen pas in het voorjaar weer op.

 • Respons
 • Veiligheid
 • Potentie en kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid (Nepeta cataria) is een plant uit de lipbloemenfamilie. Het is een meerjarige kruidachtige plant die inheems is in Europa en Azië, maar ook in Noord-Amerika en andere delen van de wereld groeit. Kattenkruid staat bekend om zijn geur, die vooral katten aantrekt. De bladeren van de plant bevatten een stof genaamd nepetalacton, die verantwoordelijk is voor de aantrekkingskracht op katten. Katten reageren vaak op kattenkruid door erin te rollen, eraan te krabben en het te eten. Naast het feit dat het aantrekkelijk is voor katten, wordt kattenkruid ook gebruikt als een kruidengeneesmiddel vanwege de kalmerende eigenschappen. Het kan worden gebruikt als thee, in aromatherapie en als ingrediënt in cosmetische producten.

Waarop moet je letten bij het kopen van kattenkruid?

Bij het kopen van kattenkruid, ook wel bekend als Nepeta cataria, zijn er een aantal belangrijke dingen om op te letten:

Versheid

Controleer de houdbaarheidsdatum en de verpakking om er zeker van te zijn dat het kattenkruid vers is. Oud kattenkruid kan minder effectief zijn.

Kwaliteit

Kies kattenkruid van hoge kwaliteit. Dit betekent dat het kruid vrij moet zijn van stengels en zaadjes en alleen bestaat uit de bladeren en bloemen.

Herkomst

Koop kattenkruid van een betrouwbare bron, zoals een gerenommeerde dierenwinkel of online retailer. Kattenkruid van onbekende herkomst kan besmet zijn met pesticiden of andere ongewenste stoffen.

Biologisch

Overweeg biologisch kattenkruid te kopen. Dit betekent dat het kruid geteeld is zonder pesticiden en andere chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je kat.

Type

Er zijn verschillende soorten kattenkruid beschikbaar, waaronder gedroogde bladeren, kattenkruid speelgoed en verse planten. Kies het type dat het beste past bij de voorkeur van jouw kat.

Veiligheid

Kattenkruid is over het algemeen veilig voor katten, maar zorg ervoor dat je het niet te vaak geeft. Geef je kat niet te veel kattenkruid, want dit kan leiden tot overmatige opwinding en zelfs misselijkheid. 

Waarom kattenkruid kopen?

Kattenkruid is een plant die van nature voorkomt en gemakkelijk te kweken is in een tuin of op een balkon. Het staat bekend om zijn aantrekkingskracht op katten en kan een leuke toevoeging zijn aan de omgeving van een kat. Sommige katten worden er actief en speels van, terwijl anderen er juist ontspannen en rustig van worden. Het kan dus dienen als verrijking voor het leven van je kat en bijdragen aan haar welzijn. Bovendien kan kattenkruid ook gebruikt worden voor menselijke consumptie, zoals in thee of als smaakmaker in gerechten.

Welke verschillende type kattenkruid zijn er?

Er zijn verschillende soorten kattenkruid beschikbaar op de markt. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Normale gedroogde kattenkruid: dit is de meest voorkomende vorm van gedroogd kattenkruid en is afkomstig van de Nepeta cataria plant.
 • Biologisch gedroogde kattenkruid: deze variant is afkomstig van biologisch geteelde Nepeta cataria planten en wordt op een natuurlijke manier gedroogd.
 • Extra sterke gedroogde kattenkruid: dit is een variant van kattenkruid die een hogere concentratie van het actieve bestanddeel nepetalacton bevat, waardoor het effect op katten sterker kan zijn.
 • Gemengd kattenkruid: sommige merken bieden kattenkruidmengsels aan die een combinatie zijn van verschillende soorten kattenkruid of andere kruiden, zoals valeriaanwortel.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle katten even sterk reageren op kattenkruid en dat sommige katten helemaal niet reageren op het kruid.

Veelgestelde vragen

Wat doet kattenkruid met katten?

Kattenkruid bevat een stof genaamd nepetalacton, die verantwoordelijk is voor de reactie van katten op het kruid. Katten kunnen er erg actief van worden en het kan hun zintuigen stimuleren, waardoor ze gaan rollen, wrijven en spelen.

Is kattenkruid veilig voor katten?

Ja, kattenkruid is over het algemeen veilig voor katten. Het is niet verslavend of schadelijk voor hun gezondheid. Sommige katten kunnen er echter overmatig op reageren, waardoor ze misselijk worden of overmatig speekselen. In dat geval moet je de hoeveelheid kattenkruid die je geeft verminderen.

Kunnen alle katten reageren op kattenkruid?

Nee, niet alle katten reageren op kattenkruid. Ongeveer 70-80% van de katten vertonen een reactie op kattenkruid, terwijl de overige katten er niet op reageren. Het is niet helemaal bekend waarom sommige katten er niet op reageren.

Hoe geef ik mijn kat kattenkruid?

Kattenkruid kan op verschillende manieren aan katten worden gegeven. Je kunt een speeltje met kattenkruid erin kopen, het op een krabpaal of speeltunnel strooien, of het in een kattenbakvulling verwerken. Het kan ook vers worden gegeven door het op de grond of op een speeltje te strooien.

Hoe lang duurt de reactie van een kat op kattenkruid?

De reactie van een kat op kattenkruid duurt meestal tussen de 5 en 15 minuten. Na deze tijd neemt de gevoeligheid van de kat voor het kruid geleidelijk af. Na ongeveer 30 minuten tot een uur zou de kat weer normaal moeten zijn.

Is kattenkruid ook veilig voor andere huisdieren?

Ja, kattenkruid is over het algemeen veilig voor andere huisdieren zoals honden en konijnen. Deze dieren vertonen echter meestal geen reactie op kattenkruid.

Kan kattenkruid ook worden gebruikt voor mensen?

Ja, kattenkruid kan ook door mensen worden gebruikt. Het kan worden gebruikt als kalmerend middel of om slapeloosheid te behandelen. Het wordt ook wel gebruikt als een milde pijnstiller en voor de behandeling van gastro-intestinale problemen. Het wordt echter niet aanbevolen voor zwangere vrouwen.

Onze favoriet

Yeowww! Catnip is een biologisch kattenkruid dat zorgt voor vermaak en ontspanning van je kat. Het is verbouwd en geoogst door Yeowww! en bevat etherische oliën, waaronder nepetalacton, die zorgen voor de euforische werking bij katten. Door de intense geur en aantrekkingskracht van het kattenkruid wordt je kat verleid om op een bepaalde plek te spelen en draagt het bij aan stress-verlaging. Yeowww! is een innovatief merk dat zich richt op natuurlijke kattenspeeltjes van hoge kwaliteit en gebruikt alleen de beste kwaliteit kattenkruid in hun producten.

Beste prijs op BOL.com