Een kattenverzekering, wel of niet aan te raden?

Verzekeren of niet verzekeren, dat is de vraag die veel kattenbezitters zichzelf stellen. Wist je dat slechts vijf procent van alle katten in Nederland verzekerd is? Deze blog helpt je bij het maken van die belangrijke beslissing en zal de voor- en nadelen van een kattenverzekering uiteenzetten.

Lees verder om erachter te komen of een kattenverzekering een slimme keuze is voor jou en je pluizige huisgenoot.

Samenvatting

 • Slechts vijf procent van alle katten in Nederland is verzekerd.
 • Een kattenverzekering biedt gemoedsrust en dekt onverwachte veterinaire behandelingen.
 • Premies kunnen variëren op basis van leeftijd, ras en gezondheidsstatus van de kat.
 • Jonge katten hebben vaak meer kans op ongevallen en verwondingen, dus het verzekeren ervan kan een goede keuze zijn.
 • Oudere katten hebben vaak meer medische zorg nodig, maar sommige verzekeringen hebben beperkingen voor oudere katten.
 • Als je voldoende spaargeld hebt voor onvoorziene kosten, is een kattenverzekering misschien niet nodig.
 • Katten met bestaande aandoeningen worden mogelijk uitgesloten van dekking.
 • Een kattenverzekering biedt vergoeding voor zorgkosten en betere financiële zekerheid.
 • Het hebben van een verzekering helpt bij het dekken van toekomstige kosten voor je kat.
 • Belangrijke overwegingen bij het afsluiten van een kattenverzekering zijn de kosten, wat wel en niet wordt vergoed, en de keuze van de verzekeraar.

Redenen om jouw kat wel te verzekeren

- Voor gemoedsrust.

Voor gemoedsrust

Een kattenverzekering biedt je gemoedsrust. Je weet dat je altijd in staat bent om de beste zorg te bieden aan je kat, ongeacht de kosten. De verzekering dekt onverwachte veterinaire behandelingen, zodat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan.

Het ontzorgt je financieel en stelt je in staat om steeds het welzijn van je kat voorop te stellen. Je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte rekeningen of beslissingen te nemen op basis van geld in plaats van wat het beste is voor je huisdier.

Je bent voorbereid op alles, wat bijdraagt aan een gerust gevoel.

Geen dilemma tussen geld en de gezondheid van je kat

Een kattenverzekering kan ervoor zorgen dat je geen dilemma hoeft te ervaren tussen geld en de gezondheid van je kat. Met een verzekering ben je beschermd tegen onverwachte medische kosten die je misschien niet kunt veroorloven.

Je hoeft je geen zorgen te maken over de financiële last van dierenartsbezoeken, operaties of behandelingen, omdat deze kosten worden gedekt door de verzekering. Zo kun je altijd de beste zorg bieden aan je geliefde huisdier, ongeacht de kosten.

Het hebben van een kattenverzekering geeft je gemoedsrust en zorgt ervoor dat je kat de beste medische zorg krijgt, zonder dat je je financiën in gevaar hoeft te brengen.

Invloed op de premie

De premie van een kattenverzekering kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Leeftijd, ras en gezondheidsstatus kunnen allemaal invloed hebben op de premie die je betaalt.

Over het algemeen geldt dat oudere katten vaak een hogere premie hebben dan jonge katten. Ook bepaalde rassen kunnen duurder zijn om te verzekeren vanwege hun vatbaarheid voor specifieke gezondheidsproblemen.

Het is belangrijk om te weten dat als je kat al ziek is, de premie waarschijnlijk hoger zal zijn of dat de kat mogelijk zelfs niet kan worden verzekerd. Het vergelijken van verschillende kattenverzekeringen kan je helpen de beste premie en dekking voor jouw kat te vinden.

Jonge kat

Een jonge kat verzekeren kan slim zijn als je wilt zorgen voor de beste gezondheidszorg voor je harige vriendje. Jonge katten zijn vaak speels en avontuurlijk, waardoor ze meer kans hebben om ongelukken te krijgen of zichzelf te verwonden.

Met een kattenverzekering kun je gerust zijn, wetende dat de kosten van onverwachte dierenartsbezoeken en behandelingen gedekt zijn. Bovendien kun je met een verzekering vroeg beginnen met het opbouwen van een gezondheidsdossier voor je kat, wat handig kan zijn als ze later in hun leven problemen krijgen.

Redenen om je kat niet te verzekeren

- Oudere kat die al veel gezondheidsproblemen heeft gehad en waarvan je verwacht dat de kosten hoog zullen zijn. Maar wat zijn de redenen om jouw kat wel te verzekeren? Lees verder om meer te weten te komen!

Oudere kat

Oudere katten hebben vaak meer medische zorg nodig dan jongere katten. Ze kunnen te maken krijgen met leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen zoals gewrichtsproblementandheelkundige problemen en nierziekte.

Het is belangrijk om te weten dat sommige kattenverzekeringen beperkingen hebben voor oudere katten. Voordat je een kattenverzekering afsluit, is het dus verstandig om de polisvoorwaarden te controleren en er zeker van te zijn dat je oudere kat gedekt wordt.

Het kan ook zijn dat de premie hoger is voor oudere katten, omdat ze meer kans hebben op gezondheidsproblemen.

Eigen spaargeld voor onvoorziene kosten

Als kattenliefhebber is het belangrijk om rekening te houden met onvoorziene kosten. Het hebben van eigen spaargeld kan een goede financiële buffer zijn voor onverwachte veterinaire behandelingen.

Zo ben je altijd voorbereid op mogelijke medische kosten die je kat nodig kan hebben. Een kattenverzekering is niet altijd nodig als je voldoende spaargeld hebt om deze kosten zelf te dekken.

Kat is al ziek

Als je kat al ziek is, kan het lastig zijn om een kattenverzekering af te sluiten. Veel verzekeraars sluiten namelijk katten met een bestaande aandoening uit van de dekking. Het is belangrijk om te controleren of jouw kat in aanmerking komt voor een verzekering voordat je een polis afsluit.

Hoewel het hebben van een kattenverzekering financiële gemoedsrust kan bieden, is het belangrijk om rekening te houden met de beperkingen voor katten met bestaande gezondheidsproblemen.

Geen vaste maandelijkse kosten willen

Een van de redenen waarom je ervoor kunt kiezen om je kat niet te verzekeren, is als je geen vaste maandelijkse kosten wilt hebben. Een kattenverzekering vereist doorgaans een maandelijkse premiebetaling.

Als je liever geen verplichte uitgaven hebt en flexibiliteit wilt behouden in je budget, kan het afzien van een kattenverzekering een optie zijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je dan zelf verantwoordelijk bent voor alle veterinaire kosten die je kat nodig heeft.

Dit kan variëren van routinematige zorg tot onverwachte medische behandelingen, dus zorg ervoor dat je financieel voorbereid bent op mogelijke uitgaven.

Voordelen van een kattenverzekering

- Vergoeding van zorgkosten.

- Betere financiële zekerheid.

- Mogelijkheid om toekomstige kosten te dekken.

- Checklist voor een goed verzekerd leven van je kat.

Vergoeding van zorgkosten

Een kattenverzekering biedt vergoeding voor de zorgkosten van je kat. Dit betekent dat je niet alles zelf hoeft te betalen als je kat medische behandelingen nodig heeft. Denk aan kosten zoals dierenartsbezoeken, operaties en medicijnen.

Met een kattenverzekering heb je betere financiële zekerheid en kun je toekomstige kosten dekken. Zo hoef je je geen zorgen te maken over hoge rekeningen en kun je je volledig focussen op de gezondheid van je geliefde huisdier.

Betere financiële zekerheid

Een kattenverzekering biedt betere financiële zekerheid voor kattenliefhebbers. Het hebben van een verzekering kan ervoor zorgen dat je de kosten van onverwachte veterinaire behandelingen kunt dekken.

Of het nu gaat om een spoedoperatie of langdurige medische zorg, een goede kattenverzekering kan helpen om financiële stress te verminderen. Zo kun je ervoor zorgen dat je kat altijd toegang heeft tot de beste zorg, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de kosten.

Mogelijkheid om toekomstige kosten te dekken

Een kattenverzekering biedt de mogelijkheid om toekomstige kosten voor je kat te dekken. Dit is vooral handig als je je zorgen maakt over onverwachte veterinaire behandelingen en de financiële impact ervan op je budget.

Met een kattenverzekering kun je gemoedsrust hebben, wetende dat je de kosten van bijvoorbeeld operaties, vaccinaties en MRI-scans kunt dekken. Het hebben van een dierenverzekering kan dus een verstandige keuze zijn als je je kat wilt beschermen tegen onvoorziene medische kosten.

Checklist voor een goed verzekerd leven van je kat

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je kat goed verzekerd is? Hier is een handige checklist:

 1. Sluit een kattenverzekering af bij een betrouwbare verzekeringsmaatschappij zoals PetSecure, OHRA of AEGON.
 2. Controleer de polisvoorwaarden om ervoor te zorgen dat de verzekering de nodige medische kosten dekt.
 3. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het eigen risico en de premie die je maandelijks moet betalen.
 4. Houd rekening met eventuele jaarlijkse premieverhogingen en bekijk of dit past binnen jouw budget.
 5. Zorg voor preventieve zorg, zoals vaccinaties en regelmatige controles bij de dierenarts, om gezondheidsproblemen te voorkomen.
 6. Maak gebruik van aanvullende opties, zoals tandheelkundige zorg of alternatieve therapieën, als deze beschikbaar zijn.
 7. Zorg ervoor dat je altijd up-to-date bent met betalingen en eventuele wijzigingen in de polisvoorwaarden goed doorneemt.
 8. Vergelijk regelmatig andere kattenverzekeringen om er zeker van te zijn dat je nog steeds de beste optie hebt voor jouw kat.

Overwegingen bij het afsluiten van een kattenverzekering

Bij het afsluiten van een kattenverzekering moet je rekening houden met de kosten van de verzekering, wat wel en niet wordt vergoed en de keuze van de verzekeraar.

Kosten van de verzekering

Een belangrijke overweging bij het afsluiten van een kattenverzekering zijn de kosten ervan. Hoewel de premies kunnen variëren, kan een kattenverzekering je gemoedsrust bieden voor een maandelijkse vergoeding.

Het is essentieel om verschillende verzekeraars te vergelijken om de beste prijs en dekking te vinden. Houd er ook rekening mee dat niet alle medische kosten volledig worden vergoed en dat er mogelijk eigen risico's zijn.

Het is belangrijk om de polisvoorwaarden zorgvuldig door te nemen en te begrijpen wat wel en niet wordt gedekt voordat je een beslissing neemt.

Wat wel en niet wordt vergoed

Een kattenverzekering kan verschillende kosten dekken, maar het is belangrijk om te weten wat wel en niet wordt vergoed. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 1. Medische behandelingen: Veel kattenverzekeringen dekken medische behandelingen zoals operaties, medicatie en diagnostische tests.
 2. Vaccinaties: Sommige verzekeringen bieden vergoeding voor de kosten van vaccinaties, hoewel dit vaak afhangt van het specifieke pakket dat je kiest.
 3. Preventieve zorg: Niet alle verzekeraars dekken preventieve zorg, zoals jaarlijkse controles en gebitsreiniging. Controleer dit bij het afsluiten van de verzekering.
 4. Erfelijke aandoeningen: Sommige kattenrassen hebben een hogere kans op erfelijke aandoeningen. Sommige verzekeringen bieden dekking voor deze aandoeningen, terwijl andere dit uitsluiten.
 5. Ouderdomskosten: Kosten die gerelateerd zijn aan ouderdomskwalen, zoals artritis of nierproblemen, worden over het algemeen niet vergoed door een kattenverzekering.

Keuze van verzekeraar

Je hebt besloten om je kat te verzekeren, maar nu komt de vraag: welke verzekeraar moet je kiezen? Het is belangrijk om verschillende kattenverzekeringen te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Enkele bekende verzekeraars in Nederland zijn PetSecure, OHRA en AEGON. Let er ook op dat niet alle rassen kunnen worden verzekerd, dus controleer dit voordat je een kattenverzekering afsluit.

Het vergelijken van verzekeraars kan je helpen om de beste optie te vinden die past bij jouw behoeften en de gezondheid van je kat.

Conclusie

Een kattenverzekering kan een verstandige keuze zijn, afhankelijk van je financiële situatie en zorgen over de kosten van dierenartsbezoeken. Het biedt gemoedsrust en dekt onverwachte veterinaire behandelingen.

Verzekeringsmaatschappijen zoals PetSecure, OHRA en AEGON bieden kattenverzekeringen aan, dus het is belangrijk om verschillende opties te vergelijken voordat je er een afsluit. Houd er ook rekening mee dat niet alle rassen gedekt kunnen worden.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een kattenverzekering?

Een kattenverzekering is een verzekering die de kosten van medische behandelingen voor katten dekt, inclusief gezondheidsproblemen bij katten en de kosten van de dierenarts.

2. Is het aan te raden om een kattenverzekering af te sluiten?

Of je een kattenverzekering afsluit hangt af van je persoonlijke situatie en de gezondheid van je kat. Het vergelijken van kattenverzekeringen en het overwegen van de kosten versus zelf betalen kan helpen bij deze beslissing.

3. Hoe worden dierenverzekeringen beoordeeld door consumentenbond en Tros Radar?

Zowel de Consumentenbond als Tros Radar beoordelen dierenverzekeringen, zoals die van PetSecure, OHRA en HEMA, op basis van hun dekking, prijs en klanttevredenheid.

4. Wat wordt gedekt door de polis van een huisdierenverzekering?

De polis van een huisdierenverzekering vergoedt meestal kosten voor dierenartsbehandelingen, ongevallen en soms zelfs preventieve zorg zoals vaccinaties.

5. Is het mogelijk om een huisdierenverzekering voor je hond af te sluiten?

Ja, naast katten bieden veel verzekeraars ook een verzekering voor honden aan. Bij het kiezen van een verzekering is het belangrijk om uw behoeften en die van uw huisdier in overweging te nemen.