Hoe houd ik mijn huis schoon met katten?

Katten zijn geweldige huisdieren die ons veel vreugde en gezelschap kunnen geven. Maar als je meerdere katten hebt, kan het ook een uitdaging zijn om je huis schoon te houden. Katten verharen, krabben, maken rommel en kunnen ook geuren achterlaten. Hier zijn enkele tips om je huis schoon te houden als je meerdere katten hebt.

Regelmatig stofzuigen

Katten verharen en laten overal haren achter. Het is daarom belangrijk om regelmatig te stofzuigen, vooral op plekken waar de katten veel komen, zoals de krabpaal, de mandjes en de bank. Gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter om allergenen en stof te verwijderen en verminder zo het risico op allergische reacties.

Gebruik de juiste schoonmaakproducten

Gebruik schoonmaakmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor katten en vermijd producten die schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid. Gebruik bijvoorbeeld geen producten die chloor, ammoniak of bleekmiddel bevatten, aangezien deze ingrediënten schadelijk kunnen zijn voor katten.

Verwijder geuren

Katten kunnen soms vervelende geuren achterlaten, vooral als ze niet zijn gecastreerd of gesteriliseerd. Gebruik een enzymatische reiniger om geuren te verwijderen en vermijd producten die sterke parfums bevatten die de katten kunnen irriteren. Ventileer de ruimtes regelmatig om de lucht te laten circuleren en te voorkomen dat geuren blijven hangen.

Investeer in kattenmeubels

Katten houden ervan om te krabben en te spelen, maar dit kan soms rommel veroorzaken. Investeer daarom in kattenmeubels, zoals een krabpaal, zodat je katten hun natuurlijke gedrag kunnen uiten zonder je meubels te beschadigen. Daarnaast bieden kattenmeubels ook vaak rustplekken en schuilplaatsen voor je katten, waardoor ze minder snel overal in huis gaan liggen.

Maak de kattenbak regelmatig schoon

Kattenbakken kunnen stinken en kunnen de bron zijn van bacteriën en parasieten. Maak de kattenbak daarom regelmatig schoon, idealiter dagelijks. Gebruik een klontvormend kattengrit om het schoonmaken te vergemakkelijken en de geur te verminderen.

Beperk de toegang van katten tot bepaalde ruimtes

Als je niet wilt dat je katten overal in huis komen, beperk dan hun toegang tot bepaalde kamers of ruimtes. Sluit deuren of gebruik een kattenluik om de toegang tot bepaalde ruimtes te beperken.

Houd katten accessoires goed schoon

Kattenmandjes, speeltjes en voerbakjes moeten regelmatig worden schoongemaakt om geuren en bacteriën te verwijderen. Was de kattenmandjes en dekentjes regelmatig en ga er als het lukt met een stofzuiger overheen.

 

Naast het regelmatig stofzuigen, is het ook belangrijk om de kattenbakken goed schoon te houden. Een algemene richtlijn is om de bakken minstens één keer per dag schoon te maken en eens per week de bakken volledig te verschonen. Dit kan per kat verschillen, dus het is belangrijk om in de gaten te houden hoe vaak jouw katten gebruik maken van de bakken en hier de schoonmaakfrequentie op aan te passen.

Daarnaast is het ook belangrijk om de ruimte rondom de kattenbakken schoon te houden. Katten kunnen nog wel eens knoeien tijdens het graven en bedekken van hun uitwerpselen, waardoor er kattenbakgrit of kattenbakvulling op de vloer kan belanden. Zorg ervoor dat je dit regelmatig opruimt om te voorkomen dat het zich verspreidt door de rest van het huis.

Het schoonmaken van de kattenbakken kan ook voor nare geurtjes zorgen. Een oplossing hiervoor is om speciale kattenbakvulling te gebruiken die geurtjes absorbeert. Ook zijn er speciale geurverdrijvende sprays en poeders verkrijgbaar die je kunt gebruiken om nare geurtjes te verminderen.

Naast de kattenbakken is het ook belangrijk om de plekken waar jouw katten graag liggen of spelen goed schoon te houden. Denk hierbij aan kattenmandjes, kattenkrabpalen en speeltjes. Was de mandjes regelmatig op hoge temperatuur en maak de kattenkrabpalen schoon met een vochtige doek. Speeltjes kunnen gewassen worden in de wasmachine of met de hand.

Tot slot is het belangrijk om regelmatig de vacht van jouw katten te borstelen en te kammen. Hiermee verwijder je losse haren en voorkom je dat er overal in huis haren rondslingeren. Daarnaast kan het borstelen en kammen van de vacht ook helpen om klitten en klontjes te voorkomen, wat weer kan leiden tot minder haarballen.

Kortom, het schoonhouden van het huis als je meerdere katten hebt vergt wat extra tijd en aandacht, maar is zeker goed te doen. Door regelmatig schoon te maken en de juiste producten te gebruiken kun je nare geurtjes en haren verminderen en zorg je ervoor dat jouw huis een fijne en gezonde leefomgeving blijft voor jou en jouw katten.