Hoe kies je het juiste voer voor je kat?

Kattenvoer kiezen kan een uitdaging zijn, gezien de verscheidenheid aan opties die beschikbaar zijn. Echter, de juiste voeding is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je kat. Dit artikel zal je helpen om de verschillende soorten kattenvoer te begrijpen en je begeleiden bij het kiezen van het juiste voer voor je kat.

Begrijp de voedingsbehoeften van een kat

Katten zijn, in tegenstelling tot honden, obligate carnivoren. Dit betekent dat ze een dieet nodig hebben dat voornamelijk uit vlees bestaat. Hun lichamen zijn speciaal ontworpen om eiwitten uit vlees te halen, wat hun primaire bron van energie is. Ze hebben ook vetten nodig, die essentiële vetzuren en aanvullende energie leveren. Daarnaast zijn er bepaalde vitamines, zoals vitamine A en D, en aminozuren, zoals taurine, die katten alleen uit vlees kunnen halen.

Hoewel katten een kleine hoeveelheid koolhydraten kunnen verteren, hebben ze ze niet echt nodig in hun dieet. Echter, de meeste commerciële kattenvoeders bevatten wat koolhydraten in de vorm van groenten, fruit en granen. Sommige katten kunnen bepaalde granen niet goed verteren, dus het is belangrijk om op te letten op de reactie van je kat op verschillende soorten voer.

Water is ook een cruciaal onderdeel van de voeding van je kat. Katten krijgen van nature veel van hun water uit hun voedsel, vooral als ze natvoer eten. Als je kat voornamelijk droogvoer eet, is het belangrijk om te zorgen dat ze altijd toegang heeft tot vers drinkwater om uitdroging te voorkomen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de voedingsbehoeften van je kat zullen veranderen naarmate ze ouder wordt. Kittens hebben bijvoorbeeld veel eiwitten en calorieën nodig om te groeien, terwijl oudere katten mogelijk minder calorieën en meer vezels nodig hebben om een gezond gewicht te behouden en de spijsvertering te ondersteunen. Ook kunnen katten met specifieke gezondheidsproblemen, zoals nierziekte of diabetes, speciale voedingsbehoeften hebben.

Kortom, een goed kattendieet moet voornamelijk bestaan uit vlees en moet de juiste balans van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen bieden. Het moet ook aangepast zijn aan de levensfase en de gezondheidstoestand van je kat. Het kiezen van hoogwaardig kattenvoer dat aan deze criteria voldoet, is een belangrijke stap om je kat gezond en gelukkig te houden.

De voor- en nadelen van natvoer

Wat is natvoer?

Natvoer is een soort kattenvoer dat veel vocht bevat, meestal ongeveer 70-80%. Het komt in blikjes of zakjes en kan in verschillende texturen worden geproduceerd, zoals paté, stukjes in saus, en fijngehakt.

De voordelen van natvoer

 • Hydratatie: Een van de grootste voordelen van natvoer is het hoge vochtgehalte. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor katten die niet genoeg water drinken, wat kan leiden tot urineweg- en nierproblemen.

 • Hoog eiwitgehalte: Natvoer is vaak hoger in eiwitten en lager in koolhydraten in vergelijking met droogvoer. Dit is ideaal voor katten, die obligate carnivoren zijn en een dieet nodig hebben dat rijk is aan dierlijke eiwitten.

 • Smakelijkheid: Veel katten geven de voorkeur aan de smaak en textuur van natvoer boven droogvoer, wat vooral nuttig kan zijn voor kieskeurige eters of katten die hun eetlust hebben verloren.

De nadelen van natvoer

 • Houdbaarheid: Eenmaal geopend, moet natvoer in de koelkast worden bewaard en binnen een paar dagen worden geconsumeerd, terwijl droogvoer maandenlang kan worden bewaard. Dit betekent dat het minder handig kan zijn voor sommige eigenaren, vooral als je kat niet het hele blikje of zakje in één keer eet.

 • Prijs: Natvoer is vaak duurder dan droogvoer per maaltijd, dus het kan niet haalbaar zijn voor sommige budgetten, vooral als je meerdere katten hebt.

 • Tandgezondheid: Terwijl droogvoer kan helpen om de tanden van je kat schoon te houden door het verwijderen van tandplak, doet natvoer dit niet. Dit betekent dat katten die alleen natvoer eten mogelijk een hoger risico hebben op tandproblemen, tenzij er andere maatregelen worden genomen om hun tanden schoon te houden.

In conclusie, hoewel natvoer verschillende voordelen heeft, zijn er ook nadelen om in overweging te nemen. Het is belangrijk om de specifieke behoeften en voorkeuren van je kat in overweging te nemen bij het beslissen over het juiste type voer.

De voor- en nadelen van droogvoer

Wat is droogvoer?

Droogvoer, ook bekend als kibble, is een type kattenvoer dat wordt geproduceerd door verschillende ingrediënten samen te mengen, te malen, en vervolgens te bakken. Het resultaat is een droge, knapperige brok die lang houdbaar is.

De voordelen van droogvoer

 • Convenience: Droogvoer is ongetwijfeld de meest handige optie. Het kan maandenlang worden bewaard zonder te bederven, en je kunt het voer van je kat in de ochtend vullen en het de hele dag laten staan zonder je zorgen te maken over bederf.

 • Kosteneffectief: In vergelijking met natvoer, is droogvoer meestal goedkoper per portie, waardoor het een meer betaalbare optie is voor veel katteneigenaren.

 • Tandgezondheid: Hoewel het niet hetzelfde effect heeft als professionele tandreiniging, kan het kauwen van droogvoer helpen om tandplak van de tanden van je kat te schrapen, wat kan bijdragen aan een betere mondgezondheid.

De nadelen van droogvoer

 • Hydratatie: Droogvoer bevat heel weinig vocht in vergelijking met natvoer. Dit kan een probleem zijn voor katten die niet genoeg water drinken, aangezien ze meestal een groot deel van hun water uit hun voer halen.

 • Hoog koolhydraatgehalte: Droogvoer heeft vaak een hoger gehalte aan koolhydraten en minder eiwit dan natvoer. Te veel koolhydraten kunnen bijdragen aan obesitas en diabetes bij katten.

 • Smaak: Hoewel sommige katten de voorkeur geven aan droogvoer, vinden anderen het misschien niet zo smakelijk als natvoer.

In conclusie, hoewel droogvoer zijn voordelen heeft, met name op het gebied van gemak en kosten, zijn er ook nadelen om in overweging te nemen. Het is belangrijk om een evenwichtige benadering van de voeding van je kat te hanteren en rekening te houden met haar specifieke behoeften en voorkeuren. Een combinatie van zowel nat als droog voer kan voor veel katten een goede optie zijn.

Speciale dieetoverwegingen

Er zijn verschillende factoren die kunnen bepalen of je kat speciale voedingsbehoeften heeft. Hier zijn enkele van de meest voorkomende speciale dieetoverwegingen voor katten.

Leeftijd

Kittens, volwassen katten en senioren hebben allemaal verschillende voedingsbehoeften. Kittens groeien snel en hebben een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten en calorieën. Volwassen katten hebben minder calorieën nodig om gewichtstoename te voorkomen, terwijl senioren wellicht behoefte hebben aan een dieet dat rijk is aan vezels en laag in vet om een gezond gewicht en een goede spijsvertering te behouden.

Gezondheidsstatus

Als je kat gezondheidsproblemen heeft, zoals nierziekte, diabetes, voedselallergieën of obesitas, kan je dierenarts een speciaal dieet aanbevelen. Bijvoorbeeld, katten met nierziekte hebben vaak een dieet nodig dat laag is in fosfor, terwijl katten met diabetes kunnen profiteren van een dieet dat laag is in koolhydraten en hoog in eiwitten.

Gewicht

Overgewicht en obesitas zijn veelvoorkomende problemen bij katten, en ze kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartaandoeningen en gewrichtsproblemen. Als je kat te zwaar is, kan het nuttig zijn om over te stappen op een dieet dat laag is in calorieën maar hoog in vezels, om haar te helpen zich vol te voelen zonder extra calorieën toe te voegen.

Activiteitsniveau

Actieve katten hebben meer calorieën nodig dan minder actieve katten. Als je kat veel tijd buiten doorbrengt en veel beweegt, kan ze baat hebben bij een voeding die hoger is in calorieën. Aan de andere kant, als je kat een binnenkat is en veel tijd slapend doorbrengt, heeft ze waarschijnlijk minder calorieën nodig om gewichtstoename te voorkomen.

Persoonlijke voorkeuren

Net als mensen hebben katten hun eigen smaakvoorkeuren. Sommige katten geven de voorkeur aan natvoer, terwijl anderen droogvoer verkiezen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan wat je kat graag eet en ervoor te zorgen dat ze haar voer lekker vindt, anders kan ze stoppen met eten en ondervoed raken.

Het kiezen van het juiste voer voor je kat kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en begrip van haar specifieke behoeften, kun je een dieet samenstellen dat haar gezond en gelukkig houdt. Vergeet niet dat als je twijfels of zorgen hebt over het dieet van je kat, het altijd een goed idee is om een dierenarts te raadplegen.

Andere speciale voersoorten zijn:

 • Graanvrije Kattenvoeding - Graanvrij kattenvoer is gunstig omdat het de natuurlijke voedingsbehoeften van katten ondersteunt en mogelijke allergische reacties op granen kan verminderen.
 • Biologische Kattenvoeding - Biologisch kattenvoer is goed voor je kat omdat het natuurlijke en hoogwaardige ingrediënten biedt zonder kunstmatige toevoegingen, wat bijdraagt aan een gezonde voeding en welzijn.
 • Probiotica - Probiotica is goed voor je kat omdat het de darmgezondheid bevordert en het immuunsysteem ondersteunt.
 • Hypoallergeen kattenvoer - Hypoallergeen kattenvoer is goed voor je kat omdat het speciaal is geformuleerd om potentieel allergene ingrediënten te vermijden en voedselgevoeligheden te verminderen.

Veelgestelde vragen over kattenvoeding

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over kattenvoeding, samen met uitgebreide antwoorden om u te helpen de beste voedingskeuzes te maken voor uw kat.

1. Hoe vaak moet ik mijn kat voeden?

De frequentie waarmee je je kat moet voeden, hangt af van haar leeftijd en gezondheid. Kittens moeten meerdere keren per dag worden gevoed om hun groei te ondersteunen, terwijl volwassen katten vaak genoeg hebben aan twee maaltijden per dag. Oudere katten kunnen baat hebben bij kleinere, frequentere maaltijden om hun spijsvertering te ondersteunen. Je dierenarts kan je helpen een geschikt voedingsschema voor je kat te bepalen.

2. Moet ik mijn kat nat of droog voer geven?

Of je je kat natvoer, droogvoer, of een combinatie van beide geeft, hangt af van haar specifieke behoeften en voorkeuren. Natvoer kan bijvoorbeeld een goede keuze zijn voor katten die meer hydratatie nodig hebben of een hoog eiwitdieet vereisen, terwijl droogvoer handig en kosteneffectief kan zijn. Veel katten genieten van een gemengd dieet dat zowel nat als droog voer omvat.

3. Wat moet ik doen als mijn kat kieskeurig is met haar voer?

Katten kunnen kieskeurig zijn als het op voer aankomt. Als je kat haar voer weigert, kan het helpen om verschillende merken, smaken, of soorten voer te proberen om te zien of er een is die ze prefereert. Het kan ook helpen om veranderingen in het dieet langzaam in te voeren, zodat je kat tijd heeft om zich aan te passen. Als je kat persistent weigert te eten, raadpleeg dan je dierenarts, want dit kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

4. Hoe weet ik of mijn kat een speciaal dieet nodig heeft?

Sommige katten hebben speciale diëten nodig vanwege hun leeftijd, gezondheidsstatus, of andere factoren. Tekenen dat je kat een speciaal dieet nodig kan hebben, zijn onder andere gewichtsverlies of -toename, spijsverteringsproblemen, verlies van eetlust, of andere veranderingen in gedrag of uiterlijk. Als je vermoedt dat je kat een speciaal dieet nodig heeft, raadpleeg dan je dierenarts. Zij kunnen je kat onderzoeken, eventuele gezondheidsproblemen identificeren, en een passend dieet aanbevelen.

Conclusie - Het kiezen van het juiste voer voor je kat

Het kiezen van het juiste voer voor je kat is een belangrijk aspect van verantwoord katteneigendom. Het draagt bij aan de algehele gezondheid en het welzijn van je kat en kan helpen om potentiële gezondheidsproblemen op afstand te houden.

Of je nu kiest voor natvoer, droogvoer, of een combinatie van beide, het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften en voorkeuren van je kat. Factoren zoals leeftijd, gezondheidsstatus, activiteitsniveau, gewicht, en persoonlijke voorkeuren moeten allemaal worden meegewogen in je beslissing.

Het is ook belangrijk om de kwaliteit van het voer dat je kiest te overwegen. Zoek naar voer dat hoogwaardige, complete eiwitten bevat, laag is in koolhydraten en weinig tot geen vulstoffen of kunstmatige ingrediënten bevat.

Ten slotte, vergeet niet dat alle katten uniek zijn. Wat werkt voor de ene kat, werkt misschien niet voor de andere. Wees bereid om te experimenteren en verschillende dingen uit te proberen om te zien wat het beste werkt voor je kat. En vergeet niet dat je dierenarts een waardevolle bron van informatie en advies kan zijn bij het kiezen van het juiste voer voor je kat.

Het juiste voer kiezen is een van de belangrijkste beslissingen die je kunt nemen voor de gezondheid en het geluk van je kat. Neem de tijd om de verschillende opties te onderzoeken en de beste keuze voor je kat te maken.

Blog sectie

Blijf bij ons om meer te leren over kattenvoer en de beste manieren om voor je harige vriend te zorgen. Hier zijn enkele van onze nieuwste blogs:

Blog: De beste kattenvoedingsmerken beoordeeld

Er zijn zoveel merken kattenvoer op de markt dat het overweldigend kan zijn. In deze blogpost evalueren we enkele van de beste kattenvoedingsmerken om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Blog: Hoe verander je veilig het dieet van je kat?

Het plotseling veranderen van het dieet van je kat kan leiden tot spijsverteringsproblemen. In deze blogpost leggen we uit hoe je veilig veranderingen in het dieet van je kat kunt aanbrengen.

Blog: Voedingstips voor het verzorgen van een oudere kat

Naarmate katten ouder worden, veranderen hun voedingsbehoeften. In deze blogpost delen we tips over hoe je voor een oudere kat kunt zorgen, inclusief aanbevelingen voor het beste voer voor oudere katten.